Een gebouw is heel iets anders

Mark Westra (OLCO) 

“Een gebouw is heel iets anders dan bijvoorbeeld een computer. Daar moet je je van bewust zijn als je een vastgoedbedrijf overneemt. Een computer is een overzichtelijk ding, met een garantie van pakweg een jaar. Een gebouw gaat veel langer mee en als vastgoedbedrijf zit je er ook langer aan vast. Je kunt er geld mee verdienen, maar je kunt ook jarenlang op de blaren zitten.

Risico beperken
Hogenhouck heeft me daar duidelijk op gewezen toen ik OLCO wilde overnemen, en daar ben ik heel blij om. Aanvankelijk wilde ik alle onderdelen van het bedrijf overnemen, maar dat bleek geen goed idee. Aan één onderdeel van OLCO zaten toch wat financiële haken en ogen, die te maken hebben de lange termijn waarbinnen bouwprojecten lopen. Er kunnen risico’s aan kleven en die hebben we zodoende buiten de overname gehouden. Zelf ben ik al een aantal jaren werkzaam bij OLCO. De afgelopen jaren werd ik steeds actiever in de top van het bedrijf en zijn we ook succesvoller geworden, voornamelijk in zaken als gemeentehuizen en zwembaden. Ik ben van huis uit architect maar het ondernemen heeft me altijd getrokken. De voormalige eigenaar van OLCO zag het dan ook wel zitten toen ik opperde het bedrijf over te nemen.

Goed gevoel
Ik kwam met Hogenhouck in aanraking via de bank en ik had direct een goed gevoel bij de adviseurs. Ik bewonder de juridische en financiële kennis en vooral het feit dat ze doorvragen. Ze kunnen situaties goed inschatten en je daarmee weer op weg helpen. Hogenhouck is pragmatisch en strategisch tegelijk en dat is niet iedereen gegeven. De onderhandelingen voor de overname van OLCO heb ik zelf gevoerd, maar de adviseur van Hogenhouck was op de achtergrond heel sterk aanwezig. Hij was een soort coach die mij influisterde wat ik wel en niet moest doen. Hij zorgde er ook voor dat ik niet verzandde in allerlei details. Hij hield de grote lijn voortdurend in het oog en hield mij ook op dat spoor. Op die manier werkten we samen naar het einddoel. Ik ben erg tevreden met het resultaat en kan OLCO met een gerust hart gaan leiden. Ik moet het zoals iedere ondernemer hebben van mijn eigen succes, maar hoef niet bang te zijn voor tegenvallers uit het verleden.”

Terug naar overzicht