Een klik is heel belangrijk

Hans Valster (Cumulus)

"Als je met een adviseur in zee gaat, is een klik heel belangrijk. Met Hogenhouck was dat geen enkel probleem. Wij leerden de adviseurs kennen toen zij net voor zichzelf waren begonnen. Twee mannen die er echt voor gingen en die met hun ervaring al een groot eigen netwerk hadden opgebouwd. Daar herkenden we veel van onszelf in. Het was een goede basis voor de verkoop van onze onderneming.

Verkoop bedrijf
Cumulus is begin jaren negentig opgericht door Hans Valster, ik kocht mijzelf een paar jaar later in voor 50%. Het bedrijf heeft een stevige groei doorgemaakt, met de verkoop en ontwikkeling van hoogwaardige luchtbevochtigingsinstallaties. Deze apparatuur wordt onder meer in slachterijen gebruikt. Door vocht op het juiste peil te houden droogt het vlees niet uit, en dat scheelt weer de nodige kilo’s en dus ook omzet. In kwekerijen voor bijvoorbeeld orchideeën werkt het net zo. Het luistert heel nauw. Al snel was Cumulus marktleider in de Grafische industrie door de deskundigheid, betrouwbaarheid en goede service.

Toen Cumulus voor ons te groot dreigde te worden, zijn we op zoek gegaan naar een koper. Beide waren en wilde wij ook geen manager worden, dit was gewoon onze passie niet. Zelf dachten we eerst aan een van onze concurrenten, maar die vielen stuk voor stuk af. Te groot, te klein of te veel overlap. Hogenhouck is toen in haar eigen netwerk gaan speuren en kwam met Antea, een succesvolle investeringsmaatschappij die zich vooral richt op snel groeiende bedrijven. Het bleek een schot in de roos.

Verkoopmemorandum
Tijdens het verkoopproces zat Hogenhouck er heel dicht op, ze deden alles om de regie in handen te houden. Stuurden ze bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie (verkoopmemorandum) naar Antea, dan wachtten ze niet op een reactie maar waren zij degenen die contact zochten. Daarmee lieten ze, ook naar ons, duidelijk zien dat ze hun werk heel serieus nemen. Ook de prijs-kwaliteitverhouding was dik in orde. Hun fee was mede afhankelijk van de verkoopprijs, dus dat was alleen maar een stimulans om extra hard te rennen.

De adviseurs vormen een prima team. De één voert de onderhandelingen, terwijl de ander veel meer achter de schermen actief is en contact onderhoudt met potentiële kopers. Daarnaast leven ze met je mee, ook als het spannend wordt. Ze hebben kennis van zaken: want als je een verkoopmemorandum opstelt, dan telt elk detail. Ik heb gemerkt dat je dat met een gerust hart aan Hogenhouck kunt overlaten. Hogenhouck is gemotiveerd, deskundig en persoonlijk betrokken, wat wil je nog meer?’’

 

Terug naar overzicht