Geen onaangename verrassingen

Jurjen Balkema (Westburg)

"Westburg is leverancier van producten en diensten aan de biotechnologie. De spullen die laboratoria nodig hebben voor hun onderzoek, komen van ons. Vergelijk het maar met koffie zetten: daar heb je koffie, water en een apparaat voor nodig. Daar zorgen wij dus voor. Zo bezien vrij overzichtelijk, maar in werkelijkheid is het heel complex wat we doen.

Ingewikkeld proces
De overdracht van Westburg, die in 2009 speelde, was nog veel complexer. Het ging slecht met de onderneming, er waren meningsverschillen over hoe het verder moest en uiteindelijk kwam een MBO in beeld, waarbij ik als commercieel directeur en mijn collega Eppo Boneschanscher aan tafel gingen met de toenmalige eigenaar. Hogenhouck is er met vlag en wimpel in geslaagd dit proces in goede banen te leiden.

Hogenhouck wist ten eerste aan de banken duidelijk te maken waar het bij Westburg inhoudelijk om draait. Een prestatie op zich, want van allerlei technische zaken moet toch een overzichtelijk verhaal worden gemaakt dat ook voor financiers begrijpelijk is. Daarnaast hebben de adviseurs van Hogenhouck heel goed meegedacht over de financiering van de hele operatie. Het was bijvoorbeeld hun idee om één van onze leveranciers erbij te betrekken en medeaandeelhouder te maken.

Creatieve oplossingen
Wat de zaak nog complexer maakte, is dat wij goed bevriend waren met de toenmalige eigenaar van Westburg. Wij moesten die relatie dus overeind zien te houden, terwijl er intussen een heel ingewikkeld juridisch spel plaatsvond waarbij elk detail telde en dat lukte. Hogenhouck nam uiteraard de belangrijkste gesprekken voor zijn rekening en zorgde ervoor dat we later niet voor onaangename verrassingen kwamen te staan.

Terug naar overzicht