Nieuws

Buitenlandse kopers weten Nederlandse IT-partijen goed te vinden

Bron: Consultancy.nl
 

De fusie en overnamemarkt binnen de IT-branche kan terugkijken op twee topjaren: 2017 was een historisch recordjaar en 2018 deed daar niet veel voor onder. Aanhoudende lage internationale rentestanden, weinig rendabele en onzekere investeringsalternatieven (vastgoed en onstuimige aandelenbeurzen) zorgden voor aanhoudende funding en interesse bij strategen en private equity. Nu het jaar 2019 richting einde eerste kwartaal loopt, blikt Rik Stikkelbroeck, managing partner van M&A-firma Hogenhouck, vooruit naar de rest van het jaar.

Lag het aantal en soort overnames in de IT-markt in 2018 in lijn met jouw verwachtingen?

“Het tempo waarin overnames in de Nederlandse IT-markt in 2018 plaatsvonden heeft mijn verwachtingen overtroffen. Vooral in de hostingmarkt ging het hard. Het tempo en de koopbereidheid van vooral private equity in die sector bleek erg hoog te zijn. Naast Sentia en Waterland, een private equity-partij die al meerdere jaren actief is in de hostingmarkt, kwam er dit jaar met de overname van YourHosting door SI (Strikwerda Investments) een serieuze partij bij. Onder de nieuwe naam TWS (Total Webhosting Solutions) zal YourHosting nog meer acquisities doen in 2019 en 2020, waarbij Sentia en Waterland zich opmaken voor een exit. Met die toelichting luidt mijn antwoord dus ‘ja, zelfs voor op schema’.”

Welke IT verticals staan in jouw optiek hoog op de lijst om versneld geconsolideerd te raken?

“In voorgaande interviews heb ik aangegeven dat ik weinig consolidatie meer verwacht in de Nederlandse IT-hardwaremarkt. Middelgrote tot grote spelers, zoals onze relatie Infotheek Groep, hebben hun overnames in dit domein gedaan. Voorbeelden daarvan zijn de overnames van Central Point en Scholten Awater (beide overnames in 2017 begeleid door Hogenhouck) en de verkoop van VCD aan Vinci en Vincere Groep aan Dustin in 2018. Een enkele buitenlandse speler zal nog acquisities in deze markt doen (grote spelers als een Also, Avnet, Dustin, Arrow of Ingram) en bestaande grote partijen overnemen indien de money multiple interessant genoeg is.

Buitenlandse kopers weten Nederlandse IT-partijen goed te vinden

“Voor kleinere zelfstandige hardware partijen is het nu of nooit. Het aantal zelfstandige spelers van enige omvang is zeer beperkt en hun kansen om autonoom in een prijsvechtmarkt te groeien dito. De verticals waar consolidatie versneld zal plaatsvinden in omvang én aantal zijn de markten van software, managed services, storage en infrastructuur (glasvezel en datacenters) en cybersecurity.”

Welke IT vertical staat in jouw optiek in 2019 op nummer één wat betreft consolidatie?

“Indien je deze vraag een half jaar eerder aan mij had gesteld, was mijn antwoord de storagemarkt (datacenters en internetservice providers) geweest. Op dit moment heb ik de softwaremarkt op plek één staan. Het hoge tempo waarin strategische partijen als een Visma en Exact aan het acquireren zijn valt op. Daarnaast staat private equity verre van stil en hebben steeds meer fondsen hun weg naar recurring IT gevonden. Een goed voorbeeld daarvan is Main Capital dat in 2018 een kwart miljard euro aan vers geld uit de markt ophaalde en nu versneld posities afbouwt en nieuwe posities opbouwt.”

“Actieve strategische kopers zijn het Noorse Visma dat recent ook EBPI aan haar portfolio toevoegde, acquisitie nummer zes in zeer korte tijd. Daarnaast is Exact, dat van Apax naar branchegenoot KKR overgaat, zeer actief in de markt. De overnames van Parentix, ProQuro en SRXP volgden elkaar eind 2018 snel op. Tel daarbij een scala aan minder voorspelbare strategen op (Wolters Kluwer dat het Haagse Evision en Siemens dat Mendix overnam) en een scala aan private equity (Main, Strikwerda, Waterland), en er is een zeer competitief landschap. Dus voor 2019: de softwaremarkt.”

Waar en wanneer verwacht jij bewegingen in de IT-markt in 2019?

“In 2019 zullen er evident veel bewegingen zijn in de IT verticals van software, managed services en storage. Eerlijk gezegd verwacht ik dat de markt van managed services in het eerste halfjaar van 2019 de grote consolidatiegolf zal meemaken. Strategische buitenlandse spelers als een ProAct, Vinci, Claranet, Cegeka en Dustin zullen zich verder op de markt gaan bewegen door middel van gerichte overnames (o.a. in het Microsoft-domein). Wellicht zelfs aangevuld en in concurrentie met lokale spelers zoals een Odin en Ram. Dat zal voorzomer grotendeels bekend zijn.”

“Buitenlandse firma’s en private equity-partijen investeren steeds vaker in Nederlandse IT-bedrijven. De markt blijft warm in 2019.”
– Rik Stikkelbroeck, Hogenhouck

“Daarnaast zal een aantal private equity-partijen, bijvoorbeeld Holland Capital, Strikwerda, Gimv, Vortex en NPM, steeds meer dit domein claimen. Datacenters zullen eerder in internationale veilingen worden aangeboden, het synergievoordeel voor private equity is daarin beperkter, maar ook in die vertical zal 2019 in het teken van consolidatie staan. Deze processen zullen langer duren en mijn verwachting is dat dit vooral in de tweede helft van 2019 zal plaatsvinden. In het algemeen – en door het jaar doorgenomen – zal het aantal transacties in de softwaremarkt het komend jaar opvallend hoog zijn. De diverse eerdergenoemde internationale strategische kopers, o.a. partijen als Exact, Visma, ProAct, zullen daarin een belangrijke rol innemen.”

Waar denk je dat de Nederlandse IT markt eind 2019 staat?

“Ik blijf wat dat betreft bij mijn eerdere voorspelling. Dit jaar, 2019, is een jaar van consolidatie en 2020 zal het jaar zijn van de grote internationale IT tickets. Onze voorspelling is dat de markten van managed services, hosting, software en storage dan grotendeels geconsolideerd zijn en er grote tickets zijn gemaakt. Het feit dat de markt van managed services de bulk van consolidatie het eerste jaar 2019 heeft gerealiseerd betekent dat de software- en datacentermarkt nog een inhaalslag te maken hebben. Kortom mijn voorspelling is een warme markt in 2019 en afkoeling in 2020.”

Wat betekent jouw voorspelling voor de IT-ondernemer in Nederland?

“De multiples zullen dit jaar niet verder gaan stijgen ten opzichte van 2018. Wij zien in een aantal IT-markten dat de multiples gestabiliseerd zijn op 5 tot 6x EBITDA voor beperkt recurring IT ondernemingen (lees: projectenclubs) en tussen 6 en 8x EBITDA voor IT-ondernemingen met veel recurring omzet. Op dit moment wordt er op single tenant datacenters nog hoog geboden (10x EBITDA), maar zodra de spanning die wij deze zomer hebben ervaren, op o.a. de Dow Jones, door de handelsoorlog tussen China en Trump doorzet, ligt daar voorlopig het plafond. In een aantal cross-border deals merken wij dat partijen voorzichtiger acteren dan in de voorzomer. De VS maakt nu een moment van ‘herkalibratie’ mee. Dit zal zich doorzetten naar Europa. Multiples koelen af. Ik denk dat de IT-ondernemer met een duidelijk gameplan hier zijn of haar conclusies wel uit kan herleiden.”

Gerelateerd: Rik Stikkelbroeck over de opkomst van boutiques in de M&A markt.

Interesse?

We willen je graag leren kennen.